Konferencje.pl - tysiące miejsc na konferencje. Zero kłopotów. Skorzystaj z wyszukiwarki lub zleć nam wybór idealnej sali konferencyjnej spośród ponad 4000 hoteli, ośrodków, pałaców, a także teatrów i muzeów oraz innych oryginalnych miejsc. Wyślij zapytanie, a otrzymasz oferty bezpośrednio na swój adres e-mail.

Eko-hotel? To nic trudnego!

janpol

15.03.2012

Aż 94 proc. klientów hoteli deklaruje, że ekologia ma dla nich znaczenie – wynika z badań, przeprowadzonych na zlecenie firmy Starwood Hotels & Resorts. Inna ankieta, zrealizowana przez europejski oddział Samsunga pokazuje, że niemal 30 proc. mieszkańców Starego Kontynentu wybrałoby obiekt „eco-friendly”. To ważna informacja dla menadżerów, chcących spełniać oczekiwania klientów.



O tym, że turystyka ma negatywny wpływ na środowisko, mówi się szerzej dopiero od niedawna. Hotelarzy powinna niepokoić wyższa emisja spalin, odprowadzanie ścieków oraz zwiększenie poziomu hałasu.

Nie jest tak źle, jak się wydaje
Brzmi to może i groźnie, na szczęście sposobów na zmniejszenie szkodliwości hotelu dla środowiska jest sporo. Sporo takich inwestycji będzie zresztą w długoterminowej perspektywie skutkowało oszczędnościami, np. na rachunkach za wodę czy energię. Myślenie „eco-friendly” można stosować już podczas zakupu działki pod hotel. Wybudowanie obiektu w miejscu, do którego łatwo dojechać komunikacją zbiorową, korzystnie wpłynie na ograniczenie emisji spalin. Jeśli takiej możliwości nie ma, bądź budynek już stoi – czemu nie wyposażyć go w wypożyczalnię rowerów? To nie tylko działanie proekologiczne, ale także dodatkowy zysk. Dzięki takiej usłudze, obiekt może też promować się jako zachęcający gości do czynnej turystyki i poznawania regionu.
Niewielkim kosztem można też zmniejszyć zużycie energii. Nasz klimat nie pozwala na pozyskiwanie prądu czy ciepła jedynie ze źródeł odnawialnych, jednak wykorzystanie np. energii słonecznej do podgrzewania wody daje w skali roku spore ograniczenie emisji spalin. Dla hotelu to także obniżenie rachunków za prąd, czy gaz.

Pamiętać również o drobiazgach
- Lokalizacja i sposób pozyskiwania energii to rzeczy, o których trzeba myśleć z dużym wyprzedzeniem i które będą wymagały najwięcej zaangażowania – mówi Damian Kniejski z firmy JANPOL. – Jednak pomóc środowisku możemy nie tylko, odpowiednio projektując infrastrukturę obiektu. Wiele można zdziałać, wyposażając pokoje i pomieszczenia w odpowiednie sprzęty. Sprawdza się to nawet przy tak prozaicznych rzeczach, jak meble – dodaje.

 

Podstawową kwestią jest zapewnienie gościom i personelowi możliwości segregacji śmieci. Jeśli tylko przedsiębiorstwo, zajmujące się wywozem odpadków, dzieli je na papier, plastik i szkło, oddamy w ten sposób sporą przysługę naturze. W pokojach warto też wymienić telewizory starego typu na nowe, energooszczędne. Jest to o tyle łatwe, że praktycznie wszystkie nowoczesne odbiorniki LCD zużywają mniej elektryczności, niż standardowe kineskopowe.


- Można też zainteresować się zakupem wyposażenia, wyprodukowanego z ekologicznych materiałów – mówi Damian Kniejski. – Warto zwrócić uwagę chociażby na materace do pokojów hotelowych, wykonane z naturalnego kokosu. Płytą kokosową z jednej strony obłożony jest materac Ajax z kolekcji firmy JANPOL. Ten materiał jest nie tylko ekologiczny, ale dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie gości. Kokos gwarantuje bowiem, że na powierzchni i we wnętrzu materaca nie będą rozwijać się alergeny i drobnoustroje – tłumaczy.

Dbaj o klientów i szanuj sąsiadów
Ekologia jest dzisiaj postrzegana nie tylko, jako dbanie o środowisko naturalne, ale także lokalną społeczność. Dlatego dużo mówi się o korzystaniu z zasobów oferowanych przez miejscowych producentów. Poszukując zaopatrzenia do hotelowej kuchni warto więc sprawdzić, czy w okolicznych miejscowościach da się uzupełnić zapasy taniej, niż w wielkich hurtowniach. To obopólna korzyść: dla społeczności lokalnej większy obrót, dla hotelu oszczędność, gwarancja zdrowej, nieprzetworzonej żywności i dobre stosunki z sąsiadami. Należy również pamiętać o wegetarianach i weganach. Bezmięsna i beznabiałowa dieta staje się w naszym kraju coraz popularniejsza i często idzie w parze z ekologicznym stylem życia – warto zadbać o tę, całkiem sporą, grupę klientów.


Nawet pozornie niewielkim nakładem sił i środków możemy zrobić bardzo wiele, aby zmniejszyć negatywny wpływ działalności turystycznej na środowisko. Pamiętajmy również, że poza turystyka to nie tylko zagrożenia dla przyrody. Wszak to dzięki zainteresowaniu turystów powstają parki narodowe i krajobrazowe, a poprzez sprzedaż biletów wstępu zyskuje się fundusze na ochronę natury. Rozbudowywana jest także infrastruktura w popularnych miejscowościach. Aby turystyka służyła, a nie szkodziła środowisku, najbardziej potrzebne są więc chęci i pomysłowość.

 


źródło: www.janpol.pl

Poleć artykuł:
Napisz komentarz na Facebooku:
lista aktualności

Newsletter

RSS - Aktualności

W każdy wtorek najnowsze obiekty, newsy
i artykuły w Twojej skrzynce. Bądź na bieżąco!

Najnowsze oferty specjalne

Co nowego?