Najpopularniejsi autorzy

Jolanta Ambroziak Jolanta Ambroziak Redaktorka
Marta Jesionowska Marta Jesionowska Ekspertka
Weronika Wirtel Weronika Wirtel Ekspertka
Alexandra Kunowska Alexandra Kunowska Ekspertka

Strona główna    /    Artykuły    /    Przerwa kawowa smaczna i… zdrowa, czyli co zmienić podczas konferencji, żeby uczestnicy ją naprawdę zapamiętali


Przerwa kawowa smaczna i… zdrowa, czyli co zmienić podczas konferencji, żeby uczestnicy ją naprawdę zapamiętali

Przerwa kawowa smaczna i… zdrowa, czyli co zmienić podczas konferencji, żeby uczestnicy ją naprawdę zapamiętaliNa zdjęciu: Zdrowe menu na przerwę kawową

Czy uczestnicy przysypiający podczas sesji to znak, że prowadzący śmiertelnie przynudza? A może mimo najlepszych chęci prelegenta coś innego ma wpływ na stan słuchaczy? Wywietrzyłeś, podkręciłeś klimatyzację i nic? Co jeszcze możesz zrobić żeby pobudzić słuchaczy do myślenia? Zacznij od przerwy. Ale nie dla siebie. Od przerwy kawowej. Od tego jakie jedzenie i napoje zaproponowałeś, jak zostały podane, czy słuchacze czuli się komfortowo, mieli możliwość się rozruszać i odprężyć – zależy to, jak będą się czuli podczas następnej sesji. Zadbaj o te 10 spraw, a nikogo już nie będziesz musiał budzić po prelekcji:

1. Pomyśl nad różnorodnym menu, takim, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Zastanów się, co wiesz o uczestnikach konferencji? W jakim są wieku, z jakiego regionu pochodzą, co lubią jeść na co dzień? Może stosują jakieś diety albo mają alergie? Stwórz formularz, w którym uczestnicy będą mogli wpisać swoje preferencje. Wyjaśnij, że chcesz, aby menu podczas konferencji  było „uszyte na miarę”.

2.  Zorientuj się, jak dostarczyć zdrowe, lokalne jedzenie w rozsądnej cenie. Sprawdź oferty cateringowe pod tym kątem. Pamiętaj, że dziś „w cenie” jest to, co regionalne, sezonowe, ekologiczne i proste.   

3. Zaproponuj zdrowe przekąski - warzywa: marchewki, paprykę, zielonego ogórka, pomidorki koktajlowe, awokado z dipami z twarożku i jogurtu; gotowane jajka, świeże i suszone owoce, orzechy, wegetariańskie sushi, batoniki pełnoziarniste, hummus, pełnoziarnisty chleb lub bułeczki, pieczywo bezglutenowe. Im mniej przetworzone i prostsze jedzenie, tym lepiej.  

4. Śledź na bieżąco trendy w gastronomii i cateringu. W 2014 roku modne będzie jedzenie wegetariańskie, etniczne przekąski inspirowane jedzeniem ulicznym, kuchnia bezglutenowa, bezmączne dodatki do potraw – przede wszystkim quinoa, ryż i kasza gryczana, kwaszone warzywa. Na talerzach ma królować ciemna zieleń – przede wszystkim jarmuż. Składniki potraw powinny pochodzić od lokalnych dostawców i być ekologiczne. Utrzymuje się trend „minipotraw” – minipizze, minigołąbki i zminiaturyzowane desery – idealnie będą nadawać się na konferencyjne przekąski.  

5. Zadbaj o zdrowe napoje – wodę, świeżo wyciskane soki, wodę kokosową albo aloesową. Soki z kartonów, choć sprawiają wrażenie zdrowych, zawierają dużo dodanego cukru. Zrezygnuj całkowicie ze słodzonych napojów gazowanych. Do kawy zaproponuj mleka roślinne (sojowe, owsiane, ryżowe), coraz więcej osób rezygnuje z krowiego mleka.  

6. Na co dzień nie jadamy deserów po każdym posiłku, a podczas konferencji umożliwiamy zajadanie się słodyczami podczas każdej przerwy. Cukier rozleniwia! Ciasteczka, inne słodycze i niezdrowe przekąski umieść na oddzielnym, odosobnionym stanowisku, gdzieś w kącie, w nieprzezroczystych opakowaniach. Taką taktykę zastosowało w swojej kawiarence Google, aby zachęcić swoich pracowników do zdrowszego odżywiania i…  zadziałało!

7. Sprawdź sale konferencyjne pod kątem możliwości modyfikacji ustawienia i wprowadzenia innych mebli, niż tylko krzesła. Zorientuj się, czy obiekt dysponuje pulpitami lub wysokimi stolikami. Czy wszyscy podczas konferencji muszą siedzieć? Jeśli mają do dyspozycji tylko krzesła – to nie mają wyjścia. Ale jeśli przygotujesz przenośne pulpity albo wysokie stoliki, część osób być może zechce robić notatki na stojąco. Piłki do ćwiczeń zamiast krzeseł? Czemu nie. Są tańsze, zdrowsze i przyjemniejsze w użyciu, niż tradycyjne krzesła. Aby nie “uciekały”, zastosuj podstawki, które zatrzymają je w miejscu.  

8. Umieść etykietki ze składnikami przy przekąskach – ważne głównie dla alergików i osób stosujących różne zalecenia żywieniowe – cukrzyków, bezglutenowców, wegetarian i wegan. Czytanie etykiet jest ostatnio modne, wykorzystaj to.  

9. Umieść lustra przy stanowiskach z przekąskami. Badania dowodzą, że ludzie, spoglądając na siebie, częściej wybierają warzywa i owoce.  

10. Zorganizuj przerwy na zajęcia fitness dla uczestników – może to być jogging, spacery (nordic walking), czy lekcje tańca. Wykorzystaj atuty obiektu konferencyjnego i jego otoczenia, żeby rozruszać słuchaczy wykładów. 

Zdj. Flickr TEDxLasPalmas, Flickr ljlphotography.