Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie już w czerwcu zaprosi gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu miasta, przed otwarciem przechodzi ostatnie fazy przygotowań.

Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Obecnie trwają ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal w mieście usytuowany na Odrze. Na powierzchni 678m2 rozmieszczone będą cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni i bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety dla gości i personelu. Do dyspozycji gości oddane zostaną trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajdzie się taras z parasolami. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny jako kawiarnia dla odwiedzających w sezonie letnim i pomieści do 100 osób. 

Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok. Środkowa kondygnacja wykorzystana zostanie jako sala restauracyjna i okolicznościowa dla 110 gości. Ta przestrzeń będzie jednocześnie pełnić funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. - Na najniższym pokładzie znajdą się natomiast 2 stylowe puby – „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości – informuje Artur Perliński, szef gastronomii Hotelu Tumskiego.

Właściciele planują poza tym serię atrakcyjnych wydarzeń, mających odbywać się w tej niecodziennej lokacji. Barka ma stać się przestrzenią działań artystycznych, wzbogacając tym samym kulturalną mapę Wrocławia o nowe miejsce. Regularnie grywane tu będą spektakle Teatru Lalek. - Niepowtarzalny smak i klimat Barki połączony z unikalnym położeniem w historycznym centrum Wrocławia pozostawi niezapomniane wrażenia w pamięci naszych Gości – mówi Zbigniew Pasieka – Dyrektor firmy Integer Hotel Tumski Sp. z o.o., właściciela Barki. źródło: www.hotel-tumski.com.pl