Jak wygląda typowa przerwa podczas szkolenia lub konferencji? Szybka kawa, herbata – zazwyczaj czarna, kruche ciastka… Czasami tematyczne menu, gdy warsztaty mają potrwać dłużej. A gdyby tak wyjść poza konwenanse, zaproponować naprawdę smakowite przekąski, sprawić, by pauza między panelami była równie inspirująca jak same dyskusje? By bufet był przemyślanym zestawem, dopasowanym specjalnie do potrzeb uczestników? I by mogli oni w przerwach korzystać z tzw. sali kreatywnej, która urozmaici program spotkania? Z takim konceptem wyszedł hotel Scandic Gdańsk. Zatem kierunek – morze!

Polskie morze jest piękne o każdej porze roku, a więc wybór na miejsce konferencji hotelu położonego w którymś z nadmorskich miast gwarantuje, poza interesującym programem, wzrost chęci udziału w przedsięwzięciu. Połączmy to z czterema gwiazdkami, którymi może pochwalić się obiekt, czyli z gwarancją warunków oraz obsługi na odpowiednim poziomie, i krystalizuje się już wizja zakończonego sukcesem spotkania biznesowego. Tak jest w przypadku Scandic Gdańsk, należącego do uznanej sieci, największej w krajach skandynawskich i obecnej od lat w dziewięciu europejskich państwach. Scandic Gdańsk jest chętnie wybierany przez gości biznesowych oraz turystów, którzy cenią sobie dobrą lokalizację w jednym z największych i najpiękniejszych polskich miast, duży wybór sal konferencyjnych oraz rozbudowaną ofertę dodatkowych atrakcji. Obiekt położony jest na Podwalu Grodzkim, w samym centrum Gdańska, co umożliwia szybkie dotarcie spacerem do Starego Miasta oraz Głównego Miasta. Dodatkowym atutem dla niezmotoryzowanych gości hotelu jest usytuowanie vis-à-vis Dworca Głównego PKP oraz tylko 30 minut od lotniska im. Lecha Wałęsy (przed hotelem znajduje się przystanek autobusowy). Podróżujący samochodem  mogą swoje cztery kółka pozostawić na całodobowym płatnym parkingu nieopodal hotelu.

Wyjść poza standardy – zaplecze konferencyjne, sala kreatywna i smakowity bufet Scandic Gdańsk

Zacznijmy od rozpoznania terenowego. Organizatorzy konferencji lub sympozjów mogą zarezerwować jedną z 6 sal o powierzchni od 19 mkw. do 101 mkw., które można połączyć, uzyskując pomieszczenie o powierzchni nawet 303 mkw. Najmniejsza z sal, „Turku”, doskonale sprawdzi się jako pokój narad i spotkań, wymagających bardziej kameralnych warunków. Sala „Amsterdam” (101 mkw.) pomieści 110 uczestników szkoleń w układzie teatralnym oraz 56 gości podczas bankietu. Największa, powstała z połączenia sal „Gdańsk”, „Amsterdam” i „Kopenhaga”, pozwoli na ugoszczenie 330 osób w ustawieniu teatralnym oraz 72 gości w układzie typu „podkowa”. Wszystkie pomieszczenia są jasne, klimatyzowane, wyposażone w sprzęt multimedialny, podest sceniczny oraz bezpłatny dostęp do Internetu.

A podczas przerwy w obradach lub warsztatach spragnieni kofeiny (czy teiny) uczestnicy mogą liczyć na pomysłowość kulinarną i gościnność obsługi hotelu. Tu nie natrafimy – o ile sami ich sobie nie zażyczymy – na standardowe ciasteczka z dżemem. Przekąski serwowane przez Scandic Gdańsk zdecydowanie wyróżniają się na tle innych – croissanty prosto z pieca, miodowo-owsiane batoniki energetyczne, kurczak tandoori z chutneyem… Czyli słodko, słono, na ciepło lub zimno, ale zawsze smacznie, przy uwzględnieniu wymagań gości z alergią lub nietolerancją pokarmową. Do tego wybór gorących napojów dla miłośników herbaty oraz kawoszy. W bufecie czynnym 4 godziny lub cały dzień na gości czekają specjalne kubki, które można dowolnie podpisać: imieniem, nazwiskiem, dopisać dedykację lub opatrzyć hasłem przewodnim szkoleń. I od razu robi się mniej anonimowo.

To nie wszystko. Uczestnicy szkoleń mogą skorzystać ze specjalnie wydzielonej sali kreatywnej, z wygodnymi pufami i stolikami. Można tu przygotować zajęcia typu team building, a także potraktować jako niekonwencjonalny przerywnik konferencji, zapraszając uczestników do udziału w grach lub łamigłówkach. Sala może więc spełnić funkcję strefy kreatywnego relaksu, który pomoże przełamać pierwsze lody między nieznającymi się nawzajem gośćmi eventów.

Wygodnie i smacznie. Pokoje i restauracja w Scandic Gdańsk

W hotelu na gości czekają 143 klimatyzowane pokoje – typu Standard (15-23 mkw.), Superior (25 mkw.) oraz Suite (25-49 mkw.), na łącznie 220 miejsc. Przyjemna kolorystyka, wygodny rozkład mebli, warunki sprzyjające relaksowi. Jeden z największych apartamentów jest ponadto wyposażony w stół konferencyjny na 8 osób. Niepalących ucieszy z pewnością informacja, iż 80% pokoi to strefa bez dymu papierosowego. Hotel jest też w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Dokąd udać się na obiad lub biznesową kolację? Tam, gdzie skosztujemy pysznych dań kuchni europejskiej, do Senso Restaurant. Idealny wybór dla smakoszy. A wieczór to czas na zapoznanie się bliżej z kartą Senso Bar, klimatycznego miejsca, w którym spróbujecie aromatycznych kaw, herbat oraz alkoholi. Jeszcze jedna przestrzeń sprzyjająca integracji!