W popularnym warszawskim hotelu renowację przejdą powierzchnie ogólnodostępne, restauracje, część pokoi, sale konferencyjne, fasada i podjazd. Planowane modernizacje zakończą się latem 2014 roku, a ich koszt wyniesie 8 mln euro.

Do końca lata 2014 roku hotel przejdzie szereg modernizacji. W pierwszej kolejności odnowione zostaną powierzchnie ogólnodostępne, w tym dwie restauracje, bar, lobby i business center, a także blisko połowa pokoi. Odmieniony Sofitel Warsaw Victoria, nadal będąc doskonałym miejscem dla biznesmenów, dodatkowo otworzy się również na mieszkańców stolicy, oferując mniej zobowiązujące przestrzenie do spędzania czasu.

Twórcą projektu jest Didier Gomez, znany ze swojego prostego, klasycznego  i eleganckiego stylu. Pod jego okiem powstały m.in. wnętrza butików tak renomowanych marek jak Louis Vuitton, Cartier, Yves Saint-Laurent czy Celine oraz rezydencje gwiazd, m.in. Harrisona Forda czy Pierre’a Bergé. Architekt z ogromnym sukcesem projektuje także wnętrza hotelowe. Z marką Sofitel pracował już przy realizacjach w Paryżu i Rabacie.

Modernizacji uległy już restauracje Canaletto i Hetmańska, które zostały połączone i zyskały nową nazwę – Kitchen Gallery. Ta zaprojektowana zgodnie ze światowymi trendami restauracja zaskoczy gości nowoczesnym wyglądem oraz prostymi geometrycznymi formami. Wszyscy goście odwiedzający to miejsce będą mogli czuć się swobodnie. Dominującym kolorem jest biel, połączona z kontrastującą czernią, naturalnym kolorem drewna i energetycznymi akcentami żółci. Kitchen Gallery to wielofunkcyjna, świetnie wyposażona przestrzeń, która jest „duszą hotelu” i centralnym punktem, gdzie goście mogą się spotkać, pracować, zrelaksować i zjeść posiłek, w tym niedzielny brunch. Miejsce emanuje przyjazną, gościnną, wręcz domową atmosferą, m.in. dzięki uwzględnieniu w projekcie regałów z książkami czy miejsca z wygodnymi kanapami przeznaczonymi do spotkań – tych biznesowych oraz tych mniej formalnych.

Metamorfoza drugiej restauracji – Le Restaurant – rozpocznie się latem tego roku i zakończy jesienią. Po przemianie restauracja zacznie funkcjonować pod nową nazwą Le Victoria Brasserie Moderne. Tu także dominująca będzie biel, w towarzystwie odcieni brązu  i beżu. Na ścianach lustra imitujące okna dadzą wrażenie większej przestrzeni, a ciepłe światło z okrągłych żyrandoli nada wnętrzu przytulności. W takim miejscu goście będą mogli nie tylko odbywać spotkania, ale także przy stolikach z widokiem na Ogród Saski rozkoszować się rozmaitością potraw w stylu typowej francuskiej brasserie.

W podobnym stylu, niezwykle prostym i luksusowym, urządzonych i wyposażonych zostanie część pokoi hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Docelowo modernizacji ulegnie 161 pokoi gościnnych na trzech piętrach wraz z korytarzami oraz 5 apartamentów. Zaproponowany przez Kaczmarek Studio wystrój to połączenie nowoczesnego designu i zabawy formą. Architekci starali się stworzyć miejsce idealne do pracy i odpoczynku. Minimalistyczna aranżacja wnętrza ma sprzyjać wyciszeniu i relaksowi.

W 2014 roku planowana jest dodatkowo modernizacja sal konferencyjnych, fasady oraz podjazdu. Wszystkie renowacje zakończą się latem 2014 roku, a ich koszt wyniesie w sumie 8 mln euro.