Doskonałe miejsce na doskonały event to takie, w którym każdy kolejny element, jaki składa się na efekt końcowy, jest uzupełnieniem poprzedniego, a wszystkie razem łączy spójna koncpecja. Nowoczesność, prostota, design i smak z najwyższej półki – to koncepcja doskonałej restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku. Poznajcie ją!

Najpiękniejszy widok to taki, który wygląda jak stworzony przez wprawnego artystę, taki, w którym podziwiający nie poprawiłby żadnego szczegółu. Do tak pięknych widoków bez dwóch zdań można zaliczyć panoramę gdańskiej starówki. Coś tak urokliwego, romantycznego i dynamicznego zarazem jest tłem eventów organizowanych w restauracji Szafarnia 10. Eventów doskonałych, bo wszystko tu do siebie idealnie pasuje.

Właściciele restauracji wiedzieli jak wykorzystać potencjał tego miejsca. Szafarnia 10 to jednocześnie adres i nazwa lokalu. Mieści się on na szczycie 10-piętrowego budynku Amber Tower. To właśnie lokalizacja – w centrum miasta, vis a vis starówki, przy przystani jachtowej nad Motławą – gwarantuje ten oszałamiający widok i dobry dojazd. Jednak efekt to nie tylko panorama Gdańska – to przede wszystkim sposób, w jaki zaprojektowana jest restauracja, by się tym widokiem cieszyć. I jedzenie! Ale o tym za chwilę...

Przestrzeń, design, a za oknem czyste piękno, czyli bankiet idealny

Sala restauracyjna jest bardzo przestronna i jasna. Podczas bankietu zasiadanego pomieści 100 osób, na bankiecie stojącym o 50 więcej. Przeszklona ściana, która łączy restaurację z tarasem, ogromne okna zasłonięte jedynie eleganckimi żaluzjami, jasna podłoga, ściany ozdobione drewnem i oszczędne, ale stylowe i wyraziste dodatki powodują, że wnętrze to sprawia wrażenie bardzo nowoczesnego, nieskazitelnie czystego, eleganckiego i relaksującego zarazem. Do tego designerskie proste meble, ładne szkło, świeże kwiaty na stolikach pokrytych białymi obrusami i dochodzące z kuchni obłędne zapachy... Efekt murowany!

Przy sali restauracyjnej, równolegle, znajduje się Taras VIP z przeszklonymi ścianami i dachem, który pomiesci 36 osób na bankiecie zasiadanym i 60 na stojącym. To właśnie to miejsce jest wizytówką Szafarni. Na co dzień taras stanowi część restauracji – zajmują ją stoliki z designerskimi krzesłami i chabrowymi pikowanymi sofami. Natomiast podczas organizacji eventów Taras VIP zamienia się w salę z elegancko zastawionym stołem, na którym króluje biel i świeże kwiaty. Bo czego więcej potrzeba, gdy sceneria jest tak bogata i piękna?

Konferencje nad gdańską starówką

Ponadto Szafarnia udostępnia dwie sale konferencyjne, których łączna powierzchnia to 85 mkw. Sale można połączyć w jedną, uzyskując w ten sposób miejsce na konferencję dla 50 osób w ustawieniu teatralnym. Z kolei w ustawieniu szkolnym sala pomieści 20 osób, a przy jednym stole 40. Jeśli chcemy znaleźć elegancką i nowoczesną salę z pięknym widokiem na kameralne spotkanie wystarczy te liczby podzielić przez dwa i wynająć powierzchnię nie 85 mkw. a 42,5 mkw. W wyposażeniu konferencyjnym Szafarni znajdziemy flipchart, projektor, ekran, mikrofon bezprzewodowy, tablet do sterowania systemem nagłośnieniowym, ekranem i światłem oraz bezprzewodowy Internet. Lokal oferuje też fachową opiekę conference coordinatora!

Świeżość i prostota mistrzowskiej kuchni nad Motławą

Podczas konferencji Szafarnia zapewnia również przerwy kawowe. Ale to tylko kropla w morzu kulinarnych możliwości tego miejsca. Kuchnią Szafarni 10 zarządza Grzegorz Labuda, który gotował w swojej karierze m.in. dla Georga Bush'a podczas jego wizyty w naszym kraju, jest autorem kilku książek kucharskich, także książki Współczesna kuchnia polska, wydanej pod patronatem Pani Prezydentowej Anny Komorowskiej oraz naucza kolejne pokolenia kulinarnych geniuszy. W swoim menu proponuje smaki przede wszystkim lokalne – ryby, dziczyzna, regionalne produkty, produkty sezonowe. To potrawy, które w swojej charakterystyce zawierają to, co jest kwintesencją tego miejsa – są proste, nowoczesne, eleganckie, wykwintne i niebanalne. Taka jest Szafarnia 10.