8 listopada 2012 r. znana kreatorka smaków i restauratorka Magda Gessler dokonała uroczystego otwarcia kolejnej sygnowanej swym nazwiskiem restauracji. W znajdującym się przy ul. Warszawskiej lokalu można z powodzeniem organizować zarówno spotkania biznesowe, szkolenia i eventy jak również prywatne przyjęcia.  

Restauracja Kryształowa w obecnym kształcie to ciekawa propozycja dla organizatorów bankietów, konferencji, szkoleń czy spotkań biznesowych. Układ trzech restauracyjnych sal umożliwia organizację przyjęć koktajlowych dla 250 osób lub dla 120 gości z miejscami siedzącymi. We wszystkich pomieszczeniach istnieje dostęp do bezprzewodowego internetu. W największej sali, Śląskiej, głównym motywem wystroju są drewniane, białe ławy, wyścielone tkaninami z motywami regionalnymi, haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Pomieszczenie posiada ok. 50 miejsc siedząch. W mieszczącej do 40 osób Sali Kryształowej dominuje drewniana podłoga w kolorze orzecha. Całość uzupełniają wielkie lustra, szklane kinkiety i kryształowe żyrandole. Podczas konferencji czy szkolenia w Sali Śląskiej można swobodnie ustawić teatralnie 80 miejsc. Z kolei Sala VIP to idealne miejsce na spotkania biznesowe jak i uroczystości rodzinne dla ok. 30 osób. Przy ustawieniu teatralnym pomieszczeniu mieści się 50 gości. Wnętrze restauracji zostało utrzymane w renesansowo-barokowym stylu. Do jego dekoracji wykorzystano m.in.: śląskie koronki, pasy dekoracyjne z motywami roślinnymi oraz haftowane gobeliny przedstawiające białe kwiaty maku. Wyjątkowo starannie zostało dobrane również menu - w Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Szeroki wybór dań i deserów sprawi, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Prawdziwi smakosze z pewnością docenią kaczkę po polsku, faszerowaną kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą oraz gęsią nóżkę z kokardką z żurawiny. Oprócz dań z drobiu, goście mogą spróbować fileta z suma szpikowanego słoniną, na sosie z pieczonej cebuli z karmelem i piwem. Specjalnością kuchni jest sztufada z dzika z kopytkami w sosie leśnym oraz sałata z króliczym combrem, musem z suszonych moreli i ziołową grzanką. Poszukiwaczom tradycyjnych śląskich smaków Magda Gessler poleca roladę śląską z wędzonką i ogórkiem kiszonym. Na amatorów deserów czekają m.in. czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granite i klasyczna domowa szarlotka na ciepło z kremem waniliowym. Dla tych, którzy nie znajdą czasu, żeby zatrzymać się na dłużej w tym wyjątkowym miejscu, restauracja umożliwia zamawianie potraw na wynos. Dodatkowo, każdy może złożyć zamówienie na oryginalny tort urodzinowy lub ciasto. W Restauracji Kryształowej osobą odpowiedzialną z organizację wydarzeń i obsługę klientów z branży eventowej jest Aneta Obierzyńska. źródło: www.krysztalowa.com.pl