Minęły 3 miesiące, odkąd niespodziewana przez nas wszystkich sytuacja uniemożliwiła organizację spotkań w hotelu Scandic Gdańsk. Na szczęście małymi krokami wszystko powraca do normy i wdrożone zostały kolejne etapy odmrażania gospodarki, a wraz z nimi – wyczekiwana ponowna organizacja spotkań. Bezpieczeństwo gości oraz pracowników hotelu Scandic Gdańsk jest priorytetem, dlatego opierając się na wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz rozporządzenia Ministerstwa Rozwoju przygotowany został szereg procedur, szkoleń oraz wdrożone nowe zasady funkcjonowania hotelu, utrzymując jakość i oryginalność sieci Scandic.

Zmiany te są widoczne na każdym etapie. Z powodu ograniczeń można wykorzystać jedynie połowę przestrzeni konferencyjnej hotelu Scandic Gdańsk, co daje jednak możliwość przygotowania sali dla uczestników przy zachowaniu odległości dwóch metrów między uczestnikami.

Sale są regularnie dezynfekowane, a wszelkiego typu przybory konferencyjne (takie jak: długopisy i notatniki) każdy z uczestników otrzymuje do indywidualnego użytku.
Do tej pory w hotelu Scandic Gdańsk korzystano z unikatowego, sieciowego konceptu, tak zwanej „centralnej przerwy kawowej”, gdzie uczestnicy wszystkich spotkań odbywających się w hotelach sieci mogli wspólnie korzystać z bardzo bogatego, często nietuzinkowego wyboru świeżych produktów opracowanych przez naszych szefów kuchni (między innymi sushi, batony energetyczne, słone i słodkie przekąski oraz oczywiście produkty dla alergików). W nowej rzeczywistości nie rezygnuje się z wysokiej jakości asortymentu oraz kawy Fairtrade, ale zmienia się forma ich podania zgodna z aktualnie obowiązującym wytycznymi. Przerwy kawowe w Scandic Gdańsk przybrały bardziej mobilną formę „boxów”, które zawierają wszystkie niezbędne składniki do zapewnienia uczestnikom energii przez cały dzień. Przy takiej formie podania możliwe jest jeszcze skuteczniejsze personalizowanie propozycje posiłków i lepsze dopasowanie ich do indywidualnych gustów uczestników.

Sieć Scandic bardzo dba o ekologię i środowisko (Scandic Gdańsk jest jedynym hotelem sieciowym w Polsce posiadającym certyfikat Ecolabel), dlatego w obiektach używa się jedynie naczyń jednorazowych, biodegradowalnych.

Nowością jest również lista z danymi osobowymi i kontaktowymi osób biorących udział w spotkaniu, która jest wymogiem na wypadek zakażenia koronawirusem. Udostępniana przez Organizatora jest kolejnym punktem kontrolnym, jeśli chodzi o zapewnienie wszystkim bezpieczeństwa.

Wszyscy pracownicy Scandic Gdańsk zostali zapoznani z nowymi procedurami oraz odpowiednio przeszkoleni, jak postępować w przypadku podejrzenia zakażenia na miejscu. Zostali także wyposażeni w środki ochrony osobistej oraz mają za zadanie regularnie dezynfekować powierzchnie dotykowe, takie jak klamki czy włączniki świateł. Wszystkie sale są regularnie wietrzone, a przed każdą z nich znajduje się płyn do dezynfekcji oraz instrukcja, jak poprawnie myć ręce oraz jak zakładać i zdejmować maseczkę.

W hotelowym sklepiku do nabycia są również maseczki i rękawiczki, gdyby któryś z uczestników nie zabrał ich ze sobą. Udostępnione zostają także termometry do bezdotykowego pomiaru temperatury.  

Sklepik 24/h znajdujący się w lobby został wzbogacony o dodatkowy asortyment świeżych i zdrowych przekąsek, sałatek i napojów przygotowywanych codziennie przez pracowników obiektu.