Przerwa kawowa smaczna i zdrowa, czyli co zmienić podczas konferencji, żeby uczestnicy ją naprawdę zapamiętali


Czy uczestnicy przysypiający podczas sesji to znak, że prowadzący śmiertelnie przynudza? A może mimo najlepszych chęci prelegenta coś innego ma wpływ na stan słuchaczy? Wywietrzyłeś, podkręciłeś klimatyzację i nic? Co jeszcze możesz zrobić żeby pobudzić słuchaczy do myślenia? Zacznij od przerwy. Ale nie dla siebie. Od przerwy kawowej. Od tego jakie jedzenie i napoje zaproponowałeś, jak zostały podane, czy słuchacze czuli się komfortowo, mieli możliwość się rozruszać i odprężyć – zależy to, jak będą się czuli podczas następnej sesji. Zadbaj o te 10 spraw, a nikogo już nie będziesz musiał budzić po prelekcji:
1. Pomyśl nad różnorodnym menu, takim, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Zastanów się, co wiesz o uczestnikach konferencji? W jakim są wieku, z jakiego regionu pochodzą, co lubią jeść na co dzień? Może stosują jakieś diety albo mają alergie? Stwórz formularz, w którym uczestnicy będą mogli wpisać swoje preferencje. Wyjaśnij, że chcesz, aby menu podczas konferencji było „uszyte na miarę”.
2. Zorientuj się, jak dostarczyć zdrowe, lokalne jedzenie w rozsądnej cenie. Sprawdź oferty cateringowe pod tym kątem. Pamiętaj, że dziś „w cenie” jest to, co regionalne, sezonowe, ekologiczne i proste.
3. Zaproponuj zdrowe przekąski - warzywa: marchewki, paprykę, zielonego ogórka, pomidorki koktajlowe, awokado z dipami z twarożku i jogurtu; gotowane jajka, świeże i suszone owoce, orzechy, wegetariańskie sushi, batoniki pełnoziarniste, hummus, pełnoziarnisty chleb lub bułeczki, pieczywo bezglutenowe. Im mniej przetworzone i prostsze jedzenie, tym lepiej.
4. Śledź na bieżąco trendy w gastronomii i cateringu. W 2014 roku modne będzie jedzenie wegetariańskie, etniczne przekąski inspirowane jedzeniem ulicznym, kuchnia bezglutenowa, bezmączne dodatki do potraw – przede wszystkim quinoa, ryż i kasza gryczana, kwaszone warzywa. Na talerzach ma królować ciemna zieleń – przede wszystkim jarmuż. Składniki potraw powinny pochodzić od lokalnych dostawców i być ekologiczne. Utrzymuje się trend „minipotraw” – minipizze, minigołąbki i zminiaturyzowane desery – idealnie będą nadawać się na konferencyjne przekąski.
5. Zadbaj o zdrowe napoje – wodę, świeżo wyciskane soki, wodę kokosową albo aloesową. Soki z kartonów, choć sprawiają wrażenie zdrowych, zawierają dużo dodanego cukru. Zrezygnuj całkowicie ze słodzonych napojów gazowanych. Do kawy zaproponuj mleka roślinne (sojowe, owsiane, ryżowe), coraz więcej osób rezygnuje z krowiego mleka.
6. Na co dzień nie jadamy deserów po każdym posiłku, a podczas konferencji umożliwiamy zajadanie się słodyczami podczas każdej przerwy. Cukier rozleniwia! Ciasteczka, inne słodycze i niezdrowe przekąski umieść na oddzielnym, odosobnionym stanowisku, gdzieś w kącie, w nieprzezroczystych opakowaniach. Taką taktykę zastosowało w swojej kawiarence Google, aby zachęcić swoich pracowników do zdrowszego odżywiania i… zadziałało!
7. Sprawdź sale konferencyjne pod kątem możliwości modyfikacji ustawienia i wprowadzenia innych mebli, niż tylko krzesła. Zorientuj się czy obiekt dysponuje pulpitami lub wysokimi stolikami. Czy wszyscy podczas konferencji muszą siedzieć? Jeśli mają do dyspozycji tylko krzesła – to nie mają wyjścia. Ale jeśli przygotujesz przenośne pulpity albo wysokie stoliki, część osób być może zechce robić notatki na stojąco. Piłki do ćwiczeń zamiast krzeseł? Czemu nie. Są tańsze, zdrowsze i przyjemniejsze w użyciu, niż tradycyjne krzesła. Aby nie “uciekały”, zastosuj podstawki, które zatrzymają je w miejscu.
8. Umieść etykietki ze składnikami przy przekąskach – ważne głównie dla alergików i osób stosujących różne zalecenia żywieniowe – cukrzyków, bezglutenowców, wegetarian i wegan. Czytanie etykiet jest ostatnio modne, wykorzystaj to.
9. Umieść lustra przy stanowiskach z przekąskami. Badania dowodzą, że ludzie spoglądając na siebie, częściej wybierają warzywa i owoce.
10. Zorganizuj przerwy na zajęcia fitness dla uczestników – może to być jogging, spacery (nordic walking), czy lekcje tańca. Wykorzystaj atuty obiektu konferencyjnego i jego otoczenia, żeby rozruszać słuchaczy wykładów.
Na podst.
How To Keep The People Attending Your Conference Alive
What’s Hot in 2014 Culinary Forecast
Co nowego?